Happy Halloween!

I dag ska vi i väg på trick or treating på samma museum vi var på förra året. Jag tycker Amelia är för liten för att bli dragen runt området där vi bor, hon förstår ju liksom inte vitsen med det hela. Dessutom är det kallt, så det är bra att kunna gå omkring inomhus. Det börjar även tidigt (16.30) och det är ju en perfekt tid eftersom hon knappt klarar av att vara vaken längre än till 20.00. :)
 
Bild från Google.
 
 

Våra pumpor!


Min är den längst ner. Ska föreställa en katt. :D 
Taggar: halloween, katt, pumpor;

Vecka 22+2 (V. 23).

 

 
BEBIS/ARNA:
Från och med den 22:a veckan kallas det lilla livet "barn" istället för "foster".
Runt denna tidpunkt börjar barnet ha en regelbunden rytm med sömn och vaket tillstånd, men kan väckas av moderns rörelser.
Barnet dricker och kissar som en del av fostervattnets rening.

Fostrets fem sinnen utvecklas dagligen. Smaklökar har bildats på tungan och fostret har nu känsel. Fostret experimenterar med känseln genom att stryka sig över ansiktet och känna på olika kroppsdelar. Ögonlocken täcker hela ögonen.
Barnet är känsligt för beröring och flyttar sig om du buffar på det. Naglarna har vuxit ut och täcker fingertoppen. Lungblåsorna utvecklas men de är vattenfyllda hela tiden i magen. Vätskan pressas ut vid födseln. Om det är en flicka utvecklas slidan den här veckan.

I vecka 22 är kroppslängden omkring 22 cm (huvud/stjärt) och vikten i medeltal 510g.
Skelettet syns på röntgen.
Navelsträngen fäster fortfarande långt ner på buken.
 
MAMMA:
Hormonerna kan göra att ditt tandkött svullnar upp och det kan blöda. Bäckenlederna mjukas upp under graviditeten. Det sker för att utvidga bäckenet så att barnet kan komma ut vid förlossningen. När bäckenet mjukas upp blir det mer rörligt och ostadigt. Det gör att många kvinnor känner värk i korsryggen, bäckenet, i skinkorna eller värk från blygdbenet ut mot ljumskarna.

Du kan känna att din livmoder övar sig inför förlossningen genom oregelbundna sammandragningar som kallas Braxton Hicks kontraktioner. I Sverige brukar vi kalla dem förvärkar, falska värkar eller avstannade värkar. De känns längst upp i livmodern. De är inte farliga vare sig för fostret eller för dig. Om sammandragningarna skulle bli smärtsamma och du har fler än fyra per timme bör du kontakta sjukvården eftersom det då kan röra sig om en för tidig förlossning.
 
Och hur mår jag då?
 Fortfarande väldigt bra. Det börjar bli svårt att ta på sig skorna. Jag kan inte äta speciellt mycket på en gång heller. Vissa dagar har jag jättemycket energi, och andra känner jag extrem trötthet. De sparkar mycket. I bland guppar hela magen på mig. Lite kul att se. :)