Det här är min absoluta favorit i jul. Jag älskar lussekatter och allt som har med saffran att göra, men de här längderna slår allt. Har bakat det i några år nu, och ska nog ta och göra det nu till första advent. :) Receptet kommer från www.ica.se.
- Recept
- Medel
- Tid: Över 60 min
- Portioner: 2 längder
Saffranslängd med vit choklad
Saffranslängd med vit choklad är ett mumsigt tillbehör till julens fika. Fyllningen i saffranslängden består av smör, vit choklad och socker som du brer ut över den utkavlade degen som fått smak
Ingredienser
- 200 g smör
- 5 dl mjölk
- 50 g jäst
- 2 kuvert saffran (à 1/2 g)
- 1/2 tsk salt
- 2 dl socker
- 13 dl vetemjöl
Fyllning
- 75 g smör eller margarin
- 200 g vit choklad
- 1/2 dl socker
- 1 ägg eller pärlsocker till garnering
Så här gör du
Detta är ett recept från Buffé nr 12 2002
- Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm blandningen till fingervarmt, ca 37°C.
- Smula ner jästen i en degbunke. Häll över mjölk- och smörblandningen. Blanda ner saffran med salt och socker.
- Rör ner mjölet lite i taget tills du har en smidig deg.
- Låt degen jäsa övertäckt i ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 175°C. Kavla ut halva degen på mjölad arbetsbänk till en platta, ca 30x40 cm.
- Bre ut hälften av matfettet ovanpå och strö över hälften av den vita chokladen (hackad) och hälften av sockret. Vik samman degen två gånger till en längd.
- Gör likadant med den andra halvan av degen. Lägg längderna på bakpappersklädda plåtar och låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
- Pensla längderna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
För alla
Innehåller gluten, mjölk och ägg.
Bild lånad från Google.
det där låter mycket gott! roligt att ha hittat till din blogg också! =)